Shija Legjendare e Donerit, shpikja e Hamdi Ustait

Shije që Nuk Ka Ndryshuar për 163 Vjet!

Deri në mesin e shekullit XIX, gatimet me mish përgatiteshin kryesisht në skarë ose hell horizontal. Por në vitet 1850, një mjeshtër kuzhine nga Kastamonu, Hamdi Usta, ndryshoi historinë e kulinarisë përgjithmonë.

Ai vendosi mishin në një hell vertikal, duke e pjekur ngadalë pranë zjarrit dhe duke e prerë hollë ndërsa rrotullohej. Kështu lindi “Döner Kebap”, një shpikje që do të pushtonte botën.

Fotografia e Parë e Donerit në Botë

Në vitin 1855, gjatë periudhës osmane, fotografi britanik James Robertson (1813–1888) realizoi fotografinë e parë të njohur të döner kebapit. Ky imazh mbeti një dëshmi historike e shpikjes së Hamdi Ustait dhe një simbol krenarie kulinare.

Robertson, një gdhendës dhe fotograf i hershëm profesionist, njihet si një nga pionierët e fotografisë në Perandorinë Osmane.

Trashëgimia e Hamdi Ustait

Sekreti i shijes së dönerit nuk qëndron vetëm tek cilësia e mishit, por edhe tek mjeshtëria e pjekjes së ngadaltë dhe e saktë. Nga fillimet e tij modeste në Kastamonu, döneri u shndërrua në një nga ushqimet më të dashura të të gjitha kohërave, duke u përhapur nga Anadolli në të gjithë botën.

Hamdi Usta la pas një trashëgimi që, 163 vjet më pas, vijon të kënaqë miliona njerëz çdo ditë.

LËR NJË KOMENT

Shkruani komentin
Vendosni emrin tuaj

Ndaje me miqte

Lajmet e fundit

spot_imgspot_img

LAJME TË NGJASHME