Shije që Nuk Ka Ndryshuar për 163 Vjet!
Deri në mesin e shekullit XIX, gatimet me mish përgatiteshin kryesisht në skarë ose hell horizontal. Por në vitet 1850, një mjeshtër kuzhine nga Kastamonu, Hamdi Usta, ndryshoi historinë e kulinarisë përgjithmonë.
Ai vendosi mishin në një hell vertikal, duke e pjekur ngadalë pranë zjarrit dhe duke e prerë hollë ndërsa rrotullohej. Kështu lindi “Döner Kebap”, një shpikje që do të pushtonte botën.
Fotografia e Parë e Donerit në Botë
Në vitin 1855, gjatë periudhës osmane, fotografi britanik James Robertson (1813–1888) realizoi fotografinë e parë të njohur të döner kebapit. Ky imazh mbeti një dëshmi historike e shpikjes së Hamdi Ustait dhe një simbol krenarie kulinare.
Robertson, një gdhendës dhe fotograf i hershëm profesionist, njihet si një nga pionierët e fotografisë në Perandorinë Osmane.
Trashëgimia e Hamdi Ustait
Sekreti i shijes së dönerit nuk qëndron vetëm tek cilësia e mishit, por edhe tek mjeshtëria e pjekjes së ngadaltë dhe e saktë. Nga fillimet e tij modeste në Kastamonu, döneri u shndërrua në një nga ushqimet më të dashura të të gjitha kohërave, duke u përhapur nga Anadolli në të gjithë botën.
Hamdi Usta la pas një trashëgimi që, 163 vjet më pas, vijon të kënaqë miliona njerëz çdo ditë.